Рурални туризам

Повратак природи, активан одмор, чисто и здраво окружење, домаћа гастро понуда, стари занати, све то а и много више карактерише рурални туризам. Рурална подручија се описују као места у којима је нижа стопа насељености чије становништво се претежно бави пољопривредом и задржало је традиционалан начин живота. Рурални туризам је још познат као сеоски туризам, еко туризам, агро-туризам и сл. Живот у великим градовима носи за собом бројне негативне последице по здравље, загађење природних ресурса, саобраћајне гужве, пренасељеност, убрзан начин живљења излаже савременог човека стресу.

Одлазак у природу или на село помаже да дође до растерећења и опоравка. На тржишту туристичких понуда све је више аранжмана који нуде руралне дестинације, за потребе руралног туризма оживљавају се напуштени салаши, уређују се сеоска домаћинства и етно села. Такође, туристима у оквиру руралног туризма се пружа прилика да посете природне лепоте, учествују у старим занатима, пробају традиционална јела и пића. Србија и Северна Македонија, као и друге земље Западног Балкана имају велики потенцијал за развој руралног туризма, очувана природа, богата култура и историја омогућиће туристима да осете све благодети одмора у руралним срединама.

Стратегије развоја руралних средина, подизање квалитета живота и одрживост слабије развијених крајева управо заснива се на подршци покретања туристичких програма у руралним подручијима. Туристички потенцијал руралног туризма је препознат широм Европске уније, понуда је шаренолика, у неким крајевима се развија као елитни туризам са аспекта понуде и цене док на другим местима има концепт социјалног предузетништва. Поред економске добити, развој руралног туризма позитивно се одражава и на очување природе и еко система како за флору тако и за фауну. Многи показатељи и примери из праксе указују да је одлучујући фактор за развој и одрживост руралног туризма удруживање свих расположивих ресурса и повезивање свих заинтересованих страна унутар заједнице, посебно повезивање привреде и јавних институција. Рурални туризам нуди широку лепезу туристичких производа која омогућава укључивање различитих туристичких делатности и самим тим погодује егзистирању већег дела заједнице.

 

Шта пружа рурални туризам?

 

– Смештај у традиционалним кућама или другим смештајним објектима попут шатора, сплавовима и сл. Посебан сегмент руралног туризма је смештај чије уређење прати аутентичне детаље, посетиоци могу да осете комфор традиционалних објеката који се у многоме разликују од хотелских соба у масовном туризму. Током боравка посетиоци могу доживети дух прошлости, рурални туризам подразумева боравак мањег броја људи што одмор може учинити опуштенијим и интимнијим.

– Храна која се припрема по посебној рецептури и од природних намирница, при чему се максимално избегава конзумирање хране која је својствена урбаним срединама, дакле опет је реч о јединственом доживљају. Гастрономија је стуб руралног туризма, посетиоци, посебно они који долазе из других култура желе да пробају неки нови специјалитет који не може нигде другде да се проба.

– Гостољубивост домаћина која не ретко превазилази очекивања гостопримства, посетиоци имају третман блиских пријатеља, током боравка могу да добију доста корисних информација, однос је више опуштен и већина садржаја је приступачна.

–  Близина природних лепота, да ли су у питању шуме, језера, планине или други облици природних добра обично су надомак смештајног објекта, у неким случајевима се смештај налази управо у средишту неке природне лепоте. Такав концепт пружа посетиоцима да из прве руке осете све предности такве туристичке понуде, чист ваздух, мир, тишину, богатство боја, мириса и звукова. На неки начин, рурални туризам омогућава да се „искључите“ и спознате један нови начин живота, може се рећи да туристи који бораве у руралним подручијима нису туристи већ људи који су се вратили исконским вредностима.

– Учешће у специфичним активностима, рурални туризам заправо се базира на активном одмору, посетиоцима се пружа велики број различитих активности. У зависности од преференција организација активности може бити усмерена на рекреацију, уметност, културу, здравље, хедонизам и сл.

Date:

Tags: